Tosti

Met de tost ijzer maak je snel en eenvoudig lekkere en voedzame tussendoortjes voor tussendoor. Maar na het eten van een broodje geeft het apparaat vaak een lelijk gezicht: gemorste kaas, verbrand geroosterd brood en gelekt braadsap. Hoe kan het hardnekkig vastzittende vuil van de tost ijzer worden verwijderd zonder het apparaat te beschadigen? Hieronder onthullen we handige tips en trucs voor het reinigen van uw tost ijzer en leggen we uit hoe u zowel licht als hardnekkig vuil probleemloos kunt verwijderen.

Maak de tost ijzer schoon

Het is belangrijk om de tost ijzer na elk gebruik goed schoon te maken, anders branden niet verwijderde resten bij een volgend gebruik nog meer aan. Hierdoor blijven de nieuwe sneetjes brood ook aan het oppervlak plakken en ontstaat er een onaangename, verbrande geur. Daarnaast verbruikt een vuile tost ijzer veel meer energie dan een schone, omdat het langer duurt voordat de hitte de laag aangebrande restjes binnendringt en de tosti krokant bakt. Een andere reden om het schoonmaken van de tost ijzer niet te vergeten, is het feit dat restjes optimale omstandigheden bieden voor bacteriƫn en ziektekiemen. Een broodje gemaakt van een vuile broodrooster smaakt niet alleen minder lekker, maar kan in het ergste geval zelfs een negatieve invloed hebben op je gezondheid.

Voordat u de tosti ijzer schoonmaakt, moet deze natuurlijk altijd worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet. Trek dus de stekker uit het stopcontact en wacht tot het apparaat een beetje is afgekoeld zodat het oppervlak niet meer heet is, maar nog wel warm.

Lichte vervuiling

Als het tost ijzer nog warm is, kan kaas die op is en nog vloeibaar is, meestal gemakkelijk van de antiaanbaklaag worden geveegd met een droge of licht bevochtigde zachte theedoek of een stuk keukenrol zonder deze te beschadigen.

Hardnekkig vuil

Als je niet snel genoeg bent geweest en de etensresten al hard zijn geworden, kun je de coating eerst voorzichtig met een houten spatel eraf schrapen. Vervolgens doe je een zachte, natte doek met een beetje afwasmiddel in het bijna afgekoelde apparaat, sluit je deze en laat je het geheel ongeveer 20 minuten intrekken. De verzachte afzettingen kunnen gemakkelijk worden weggeveegd. In plaats van afwasmiddel kun je ook een scheutje azijn gebruiken. De oppervlakken van sommige tost ijzers zijn bedekt met kleine groeven, waarin restjes bijzonder goed kunnen blijven plakken. Om deze plekken te bereiken zijn bijvoorbeeld houten tandenstokers, een zachte tandenborstel of een wattenstaafje geschikt.

Don’ts: wat te vermijden bij het schoonmaken?

Om lang van je tost ijzer te kunnen genieten, moet je ervoor zorgen dat de gevoelige antiaanbaklaag tijdens het schoonmaken niet wordt beschadigd. Overgebleven voedsel mag nooit worden afgeschraapt met metalen voorwerpen zoals een vork of mes, omdat dit krassen en deuken kan achterlaten. Om deze reden zijn zelfs ruwe potsponzen en afwasborstels met harde haren ongeschikt om te reinigen. Agressieve schoonmaakmiddelen en sterke chemicaliƫn horen ook niet op de tost ijzer, want resten van deze producten kunnen in je volgende tosti terechtkomen.