Tulpenwandeling

Ik dacht al bij mezelf dat we niet de enigen zijn die de bloeiende tulpenvelden willen bewonderen. Ik was een beetje verbaasd dat er midden in de week zoveel mensen op de tulpenroute zitten en hoewel de Keukenhof vanwege de Corona gesloten is. Maar geen wonder, het is ook een pracht waar je bijna geen genoeg van kunt krijgen. De tulpenvelden schijnen naar mij toe in geel, roze, violet of zelfs knalrood. Je kunt gewoon niet ontsnappen aan de magie van de tulpenbloesem in Nederland.

De eerste prachtige ontdekking van de dag doen we bij het parkeren van onze auto. Vanwege de centrale ligging binnen de tulpenwandelroute hebben wij besloten gebruik te maken van de parkeerplaats bij Kasteel Keukenhof. Ik weet al heel lang dat dit kasteel tegenover het beroemde Tulpenpark staat, maar ik ben er nog nooit geweest. Ik had een klein, weinig spectaculair pand verwacht met een landgoed dat ik voor onze wandeling wilde bekijken. Hoe fout was ik?

Toegegeven, het kasteel is erg mooi, maar echt niet bijzonder spectaculair nu. Maar ik word meteen verliefd op het hele park met zijn verschillende ruimtes en gebouwen. Machtig indrukwekkende bomen die er al heel lang staan ​​en waarschijnlijk al veel hebben gezien. Een mooi tulpentuintje achter het café, op wiens terras voor het eerst sinds de lockdown de gasten worden vermaakt. Een kinderboerderij met schapen, kippen en hangbuikzwijnen voor de kleintjes.

En er is kunst. Kunst in de natuur, een mix waar ik enorm van hou. Gewoon heerlijk, altijd iets bijzonders ontdekken tussen het groen. Helaas kan ik vandaag het spectaculaire LAM Museum, waar veel meer kunstminnende kunst is, alleen van buitenaf bewonderen. Geweldige architectuur, die zeker ook een perfecte setting biedt voor de exposities binnen. In ieder geval een reden om nog eens terug te komen als de musea hun deuren weer mogen openen.

De belangrijkste reden voor onze reis naar de Bollenstreek, het bloembollenteeltgebied in Zuid-Holland, zijn natuurlijk de bloeiende tulpenvelden. De bloeiperiode begint in april en duurt slechts enkele weken. Begin mei beginnen de eerste tulpenboeren meestal met het maaien van de bloemen. Dit jaar zullen de tulpen door de koude maart wat later bloeien en zo zullen we eind april nog in volle pracht staan. Vandaag willen we maar ongeveer de helft van de Keukenhof wandelroute wandelen. In totaal zou het bijna 20 km zijn, dat is ons vandaag iets te veel. Aangezien we toch op elke hoek stoppen om foto’s te maken, zouden we anders te lang onderweg zijn.

Het eerste deel voert ons langs de beroemde Keukenhof, die vanwege Corona het grootste deel van dit jaar gesloten moest blijven. Slechts enkele dagen mocht het zijn deuren openen voor een paar duizend bezoekers die vooraf en achteraf getest moesten worden. Door de dichte hagen die het tulpenpark omringen, kunnen we een kijkje nemen in het kleurrijk bloeiende maar toch verlaten park. Wat een triest gezicht.

Maar korte tijd later verschijnt het eerste bloeiende bloemenveld. Heldergele narcissen die al beginnen te verwelken. Daarachter is een veld in wit en roze vol geurende hyacinten. Het eerste tulpenveld is echt spectaculair. Lange rijen grote, dieppaarse bloemen. Wauw! De kleuren wisselen elkaar af, het wordt oranje, rood en lichtroze. Grote kleurrijke vlakken links en rechts van het pad liggen naast elkaar.

De paden rondom de Keukenhof zijn helaas wat smal en worden op veel plaatsen door alle weggebruikers gezamenlijk gebruikt. En we zijn niet de enige toeschouwers vandaag. Veel fietsers en wandelaars, maar ook auto’s en zelfs tractoren zijn onderweg. Helaas zijn sommige delen van deze wandelroute niet zo relaxed als ik me had voorgesteld. Iedereen die in beweging is, moet hier voorzichtig zijn. Plotseling van kant van de straat wisselen of plotseling stoppen voor de perfecte foto zijn hier heel gewoon.

Meer recreatie

Vanzelfsprekend is er in de provincie nog veel meer te doen en te zien. Met de kortignskaart van www.nappas.nl kun je korting krijgen op diverse uitjes en evenementen. Bovendien heb je de prijs van de kaart er zo uit als je vaker een dagje uit wilt gaan.