Trouwring

Waarom zijn er trouwringen? Vaak nemen bruidsparen de traditie van trouwringen voor lief dat ze de betekenis ervan niet meer in twijfel trekken. Onze eerste vraag is redelijk gerechtvaardigd – en opwindend om te beantwoorden. Laten we het samen tot op de bodem uitzoeken. Trouwringen: wat betekent de ringruil op de bruiloft? Tegenwoordig is de trouwring een symbool van de belofte van eeuwige liefde en trouw. Het is het fysieke symbool van de huwelijksbelofte – vaak gecombineerd met de woorden “Neem deze ring als een teken van mijn liefde en loyaliteit” tijdens de ringruil bij de huwelijksceremonie. Alles is mooi en heel romantisch. Het verhaal van de trouwring is allesbehalve romantisch.

Er waren al trouwringen in de oudheid – ruim voor de geboorte van Christus, in de tijd van de oude Egyptenaren. In die tijd droegen echter alleen vrouwen een ring en dit was minder een symbool van liefde dan van bezit. Destijds moest de trouwring laten zien dat een vrouw van haar man was.

Zelfs in het oude Rome had de gewoonte van de trouwring weinig te maken met liefde en toewijding. De man deed de grotendeels gouden ring van de vrouw van zijn keuze om de ringvinger, maar zij had geen inspraak in de keuze van haar echtgenoot en werd voortaan als getrouwd beschouwd.

Pas in de Middeleeuwen, ten tijde van paus Nicolaas I, kreeg de trouwring een kerkelijke betekenis. De paus zou het volgende hebben gezegd tijdens een bisschoppenvergadering in 855: “Net zoals de ring geen begin en geen einde heeft, zouden de relatie van het paar en het verbond met God voor altijd moeten duren.” Als rituelen echt standhielden, zou het duurde weer tot de 13e eeuw.

Trouwringen hebben met hun ronde vorm geen begin en geen einde en symboliseren zo de eeuwigheid van liefde en saamhorigheid van het bruidspaar dat elkaar de ringen toevertrouwt. Dit is waar de magie van trouwringen tegenwoordig ligt.

Verloren trouwring: wat betekent het verlies?

Het is zeker een slecht idee voor elke vrouw en elke echtgenoot: de trouwring – symbool van eeuwige liefde en trouw – is spoorloos verdwenen. Verdwaald tijdens het werken in de tuin, vast komen te zitten in het toilet van het restaurant terwijl je je handen wast, ergens neergezet – en vergeten waar … Wat nu, als de trouwring duidelijk verloren is?

Waar het hoofd zich ergert aan de investering in een nieuwe, dure ring, is het hart vaak ontroostbaar en vreest het ernstige gevolgen: Betekent het verlies van de trouwring het einde van de relatie? Of profeteert hij dat er iets zal gebeuren met een van de twee echtgenoten? Heeft het verlies van de ring een diepere betekenis?

Maak je geen zorgen, uiteindelijk zal alleen gebeuren wat je ervan maakt. Het komt voor dat een trouwring verloren gaat – en niet zo zeldzaam. Het hoeft helemaal geen ramp te zijn en er zijn geen juridische gevolgen voor uw huwelijk.

Als de ring niet echt weer verschijnt, moet u zich zorgen maken over een vervanging. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

  • Koop exact dezelfde ring
  • Smelt de resterende ring en gebruik deze als basis voor twee nieuwe vervangende trouwringen
  • Voor beide partners compleet nieuwe ringen bestellen

Om de hernieuwde uitwisseling van ringen met een vers huwelijk te bezegelen, zou je je volgende trouwdag gewoon kunnen gebruiken om symbolisch ja tegen jezelf te zeggen. Hiermee is je “gebroken hart” zeker weer verzoend. Welke variant je ook kiest: Overschat de verloren ring alstublieft niet. Een verlies van een ring zal zeker niet het geluk van uw huwelijk bepalen.

Wat is de betekenis van de kleur van de trouwring?

Bij het kopen van hun trouwring moeten koppels zich laten leiden door hun smaak en ook kennis nemen van de eigenschappen van het materiaal voor trouwringen. De ringen moeten immers robuust zijn en geschikt voor alledaags gebruik, aangezien ze elke dag worden gedragen. En de ringkleur vereist ook grondige voorafgaande overwegingen. Of het nu goud, zilver of zwart is – er zijn nogal wat ringkleuren. Maar heeft de kleur van de trouwringen een betekenis? Wat onthult ze over de drager?

Betekenis van de gouden trouwring

Gouden trouwringen zijn de klassieker, zoals je bijvoorbeeld bij de online juwelier 123Gold kunt bestellen. De meeste trouwringen worden nog steeds gemaakt van een goudlegering. Geelgoud, roségoud of roodgoud – als u op deze ringkleuren vertrouwt, doet u zeker niets verkeerd. Want goud is gewoon de meest traditionele kleur voor trouwringen. Wat niet hoeft te betekenen dat de drager alleen zweert bij traditie. In het extravagante ringdesign kunt u zich immers individueel uitleven – als u dat wilt.

Betekenis van de zilveren trouwring

Een ring van zilver is goedkoper dan een ring van goud, maar lang niet zo robuust. Als je hem elke dag draagt, krijgt hij al snel een paar eigenaardigheden. Wie kiest voor zilverkleurige trouwringen geeft daarom de voorkeur aan witgoud, palladium of platina. Deze edelmetalen zijn van zeer hoge kwaliteit, maar vallen qua kleur niet zo op als goud. In dit opzicht is een zilveren ring de juiste keuze voor iedereen die van subtiele noten houdt. En mocht de bruid toch een blikvanger willen, dan kan ze dit eenvoudig bereiken met één of meerdere edelstenen op haar zilverkleurige trouwring.

Betekenis van de zwarte trouwring

Wie kiest voor zwarte trouwringen wil vooral één ding: de aandacht trekken! Misschien is dat de reden waarom ze nu zo trendy zijn – in onze tijd die wordt gekenmerkt door individualiteit. Zwarte trouwringen zeggen: Wij zijn een eyecatcher! Dat moet je natuurlijk wel durven.

Maar van welk materiaal zijn zwarte trouwringen gemaakt? Ze zijn naar keuze gemaakt van titanium, tantaal of koolstof. Titanium is een hoogwaardig en robuust edelmetaal dat ervoor zorgt dat je ring er tientallen jaren als nieuw uit blijft zien. Je kunt het hoogglans polijsten, mat verwerken en ook combineren met edelstenen. Koolstof en tantaal zijn nog vrij nieuw in de productie van sieraden en lijken iets donkerder dan titanium. Voor wat betreft de verwerkingsmogelijkheden geldt hetzelfde als voor titanium.

En van één ding kunnen bruidsparen met zwarte trouwringen zeker zijn: het contrast met de witte trouwjurk is gewoon onverslaanbaar!

Welke ringkleur je ook kiest: je moet zelf het juiste belang hechten aan je trouwring. Maar haast u niet om uw keuze te maken. Voor uw trouwring geldt immers hetzelfde als voor uw partner: tot de dood u scheidt!