Waterstof

Groene waterstof gaat een sleutelrol spelen in de energietransitie. Beleggen in waterstof kan dus betekenen, profiteren van deze trend op het gebied van schone energie. Beleggers die geen keuze willen maken, beleggen in ETF’s of fondsen voor waterstofaandelen.

Waterstof is niet alleen een van de megatrends in de energie- en mobiliteitsindustrie, het is ook een veelbesproken onderwerp op de beurs. In 2021 maakten de aandelen van Wassenstoff echter niet alleen hun investeerders blij. De hype die vorig jaar de waterstofvoorraden aandreef, eindigde abrupt op 10 februari 2021 toen de Global Hydrogen Index piekte op 2.514 punten. Daarna ging het steil naar beneden met de index, die de prijsontwikkeling laat zien van maar liefst 20 bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling en productie van waterstof, waterstofaandrijvingen en brandstofcellen. Deze omvatten andere bedrijven zoals Ballard Power, Fuelcell Energy, Linde, Nel Asa en Plug Power. De index stijgt sinds september weer en bereikt momenteel 2.237 punten (november 2021). De vraag is: welk potentieel hebben waterstofvoorraden in 2021 en daarna?

De energiedrager waterstof krijgt een beslissende rol toebedeeld als het gaat om het koolstofvrij maken van bepaalde economische sectoren zoals luchtvaart, scheepvaart of zware industrie. In de staal- of cementindustrie is het bijvoorbeeld niet eenvoudig om voor de energievoorziening over te stappen op batterijgebaseerde technologieën. Hier zou groene waterstof, die wordt gewonnen met energie uit hernieuwbare energiebronnen, de oplossing kunnen zijn. Dit maakt waterstofaandelen een aantrekkelijk onderwerp voor beleggers die in deze oplossingen geloven.

Aan superlatieven geen gebrek als het om waterstof gaat. Zo vertelde de bekende chemicus en waterstofexpert Robert Schlögl aan Handelsblatt: “Het waterstofprobleem is de grootste gelddrukmachine.” De investeringsbank UBS gaat ervan uit dat waterstof in 2050 tien procent van het wereldwijde energieverbruik zou kunnen uitmaken, met mogelijke investeringen in dit gebied kan oplopen tot wel $ 1 biljoen.

Ondersteuning voor het onderwerp waterstof komt ook uit de politiek:

  • De Amerikaanse regering onder Joe Biden heeft toegezegd de uitstoot van broeikasgassen in de VS tegen 2030 te halveren tot het niveau van 2005, wat investeringen in waterstoftechnologieën stimuleert.
  • Ook de federale overheid is ervan overtuigd dat waterstof de toekomst is. Daarom heeft zij onder meer de “Nationale Waterstofstrategie” aangenomen. Het voorziet in de bouw van centrales met een totaal vermogen van maximaal vijf gigawatt in Duitsland tegen 2030. Dat zou ongeveer overeenkomen met de output van alle huidige offshore windturbines voor de Duitse kusten.
  • De Europese Commissie heeft waterstof centraal gesteld in haar plannen voor de energietransitie. Tegen 2030 wil de commissie minimaal 40 gigawatt aan elektrolysercapaciteit hebben geïnstalleerd voor hernieuwbare energiebronnen om waterstof te produceren.

Vanuit het oogpunt van investeerders rijst de vraag in welke waterstofvoorraden ze moeten investeren. Welke bedrijven hebben de beste vooruitzichten? Waar komt de enige warme lucht binnen? Want ook al zou waterstof als energiebron in de toekomst de overhand hebben, er is nog niet besloten welke spelers succesvol zullen zijn en welke van de markt zullen verdwijnen. Iedereen die momenteel pure waterstofvoorraden koopt, moet bereid zijn hoge risico’s te nemen. Als alternatief zijn er voorraden in bedrijven die niet alleen – maar in toenemende mate – afhankelijk zijn van waterstof.